Menu polskich szczypiornistów. Kto unika glutenu, a kto lubi owoce?
Magdalena Zdybowicz opowiada o diecie polskich (i nie tylko) piłkarzy ręcznych, którzy podczas mistrzostw Europy mieszkają w krakowskim hotelu Hilton. Kto unika glutenu, co lubią Macedończycy, a jakie sery preferują Francuzi? Zobaczcie w załączonym materiale wideo!
Co najchętniej jedzą polscy szczypiorniści?
Bardzo prostą kuchnię polską. Staramy się gotować wszystko ze świeżych produktów. Panowie lubią również wędliny oraz włoskie i francuskie sery, które podajemy im codziennie. Zawodnicy raczej są zadowoleni. Nie narzekają.
Grosicki najszybszy w Ligue 1! Jechał 170 km/h bez prawa jazdy...
Czy zawodnicy mieli jakieś specjalne życzenia kulinarne?
Raczej się dostosowują do tej kuchni, którą podajemy na co dzień. Ale jeśli mają ochotę na coś szczególnego, raczej spełniamy ich wymagania. Staramy się czasem wdrażać jakieś nowe potrawy z myślą o innych reprezentacjach.
Co smakuje najbardziej innym reprezentacjom?
Francuzom oczywiście sery i różne słodkości. Macedończycy lubią zjeść na ciepło, raczej unikają zup, jedzą też dużo owoców i jogurtów. Norwegowie uwielbiają ciemny chleb. Polacy jedzą wszystko, ale głównie zupy. Rosół, ogórkowa, żurek - to są ich ulubione potrawy.
Czy udało się Pani poznać wszystkich naszych piłkarzy?
Tak, oczywiście. Już kiedyś z nimi pracowałem. Chociaż teraz jest sporo nowych twarzy.
Co najbardziej lubią jeść nasze gwiazdy?
Szczególnie smakują im nasze sosy, które robimy tutaj na miejscu. Lijewski je dużo owoców, Bielecki unika glutenu. Ale raczej się dostosowują.
Przegapiłeś jakiś mecz? Nic straconego! Archiwum meczów oraz materiały extra znajdziesz TUTAJ!
Przejdź na Polsatsport.pl