Po zdrowie z Martą i Karoliną: Przepis na pizzę kalafiorową
W kolejnym odcinku "Po zdrowie z Martą i Karoliną" dziewczyny upieką pyszną pizzę kalafiorową, którą można spokojnie jeść na poście dr Dąbrowskiej. Oprócz tego Karolina przekona Martę do kalafiora, a Marta Karolinę nauczy kilku sztuczek rodem z pamiętnika żony ze Stepford.
Przepis na pizzę kalafiorową:
2 małe kalafiory
1 mała cebula
sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego, najlepiej własnej roboty, jeżeli przecier jest kupny musi być bez cukru i tłuszczu, 100% zmiksowanych pomidorów
ząbek czosnku
bazylia
dodatki:
pół cukinii zielonej
pół cukinii żółtej
1 papryka pomarańczowa
1 mała cebulka czerwona
listki bazylii, szpinaku, rukoli,
oregano
sól, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
Jak zrobić wegańską pizzę?
Jednego kalafiora gotujemy w osolonej wodzie siedem minut, wcześniej możemy go zamoczyć w zimnej wodzie z cytryną na pół godziny. Drugiego kalafiora ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy wyciśnięty czosnek i blendujemy z ugotowanym kalafiorem. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. W tym czasie kroimy cukinię i grillujemy na suchej, rozgrzanej patelni. Po upieczeniu się spodu smarujemy go sosem pomidorowym i kładziemy na niego cukinię, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę, paprykę, pomidorki koktajlowe i trochę szpinaku. Pizzę jeszcze raz wkładamy do piekarnika tylko tym razem na cztery minuty. Na koniec dodajemy rukolę, bazylię.
Smacznego!
Dlaczego warto jeść kalafior:
Zaledwie jedna porcja kalafiora zawiera 77% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest również doskonałym źródłem witaminy K, białka, witaminy B1, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Zawiera również sulforafan - przeciwutleniacz, który zabija komórki rakowe.