Po zdrowie z Martą i Karoliną: Przepis na pieczone papryki

Inne

Gotowanie na poście dr Dąbrowskiej wcale nie musi być niesmaczne i monotonne. Przekonuję się o tym coraz bardziej z każdym nowym przepisem. Tym razem zrobimy dla Państwa pieczone papryki. W końcu teraz jest sezon na to super zdrowe warzywo. Dlatego warto wybrać się na targ, kupić wszystkie kolory papryki i zamknąć się na chwilę w kuchni, żeby po 40 minutach wyczarować pyszne, sycące, wegetariańskie danie. Szostak się w nim zakochała...

Przepis:

 

2 cebule

1/2 małego pora

2 papryki czerwone

1 papryka żółta

1 papryka zielona

1 cukinia

2 marchewki

1/3 selera

bazylia, oregano, papryka wędzona, chili, czosnek

sól

pieprz

 

Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej grillowanej patelni. Marchewki, seler i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Warzywa wsypujemy do garnka razem z cebulą i pokrojonym drobno porem, wlewamy trochę wody, dodajemy przyprawy, zioła i wyciśnięty czosnek. Dusimy około 20 minut.

 

Nadzienie odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

 

Papryki czyścimy z nasion i do środka wkładamy farsz. Przykrywamy je odciętą wcześniej górą papryki. Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 1800C około 40 minut.

 

Papryka ma mnóstwo witaminy C, jest jej pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! Poza tym nie traci swoich walorów odżywczych podczas gotowania, suszenia, pieczenia czy duszenia. Nawet ta w proszku jest bardzo zdrowa.

 

Papryka czerwona zawiera rutynę - związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne.

 

Papryka zielona to skarbnica kwasu foliowego. Ma też najmniej kalorii - w 100g jedynie 14.

 

Papryka żółta zawiera bardzo dużo witaminy młodości, czyli witaminy E.

Marta Kordyl, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze

Przeczytaj koniecznie