Po zdrowie z Martą i Karoliną: Przepis na pieczone papryki
Gotowanie na poście dr Dąbrowskiej wcale nie musi być niesmaczne i monotonne. Przekonuję się o tym coraz bardziej z każdym nowym przepisem. Tym razem zrobimy dla Państwa pieczone papryki. W końcu teraz jest sezon na to super zdrowe warzywo. Dlatego warto wybrać się na targ, kupić wszystkie kolory papryki i zamknąć się na chwilę w kuchni, żeby po 40 minutach wyczarować pyszne, sycące, wegetariańskie danie. Szostak się w nim zakochała...
Przepis:
2 cebule
1/2 małego pora
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 cukinia
2 marchewki
1/3 selera
bazylia, oregano, papryka wędzona, chili, czosnek
sól
pieprz
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej grillowanej patelni. Marchewki, seler i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Warzywa wsypujemy do garnka razem z cebulą i pokrojonym drobno porem, wlewamy trochę wody, dodajemy przyprawy, zioła i wyciśnięty czosnek. Dusimy około 20 minut.
Nadzienie odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Papryki czyścimy z nasion i do środka wkładamy farsz. Przykrywamy je odciętą wcześniej górą papryki. Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 1800C około 40 minut.
Papryka ma mnóstwo witaminy C, jest jej pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! Poza tym nie traci swoich walorów odżywczych podczas gotowania, suszenia, pieczenia czy duszenia. Nawet ta w proszku jest bardzo zdrowa.
Papryka czerwona zawiera rutynę - związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne.
Papryka zielona to skarbnica kwasu foliowego. Ma też najmniej kalorii - w 100g jedynie 14.
Papryka żółta zawiera bardzo dużo witaminy młodości, czyli witaminy E.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze