Kuchnia Mistrzów: Kulinarny pojedynek Szostak i Karolaka
Przy okazji 2. kolejki Ligi Mistrzów w nowoczesnym studiu Polsatu Sport doszło do pojedynku w kuchni pomiędzy Karoliną Szostak a zawodowym kucharzem Tomaszem Karolakiem. Rywalizacja naszej dziennikarki z szefem kuchni polegała na tym, czyje danie wyżej ocenili eksperci piłkarscy, którzy zasiedli w studiu Ligi Mistrzów.
Prezenterka Polsatu Sport przygotowała swoje popisowe danie - łososia jurajskiego. Z kolei profesjonalny kucharz przyrządził danie mięsne - wątróbka cielęca z jabłkiem.
Przepis na łososia jurajskiego:
Ryba - 180 gramów świeżej ryby (troć lub łosoś)
Salsa - 2 sztuki avocado, 1 granat, 20 gramów świeżych pistacji, 1 pomidor (bez skóry), 1 czerwona cebula, sok z limonki, świeża kolendra
Sos - 100 ml oliwy z oliwek, pomarańcza, limonka, grejpfrut, świeża bazylia, świeża kolendra
Świeżego łososia oskrobać, opłukać i wykroić porcje po ok. 180 gram. Posolić. Smażyć od strony skóry ok. 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę, wrzucić na patelnię kawałek masła, zdjąć z ognia i zostawić na ok. 4-5 minut.
Składniki salsy: avocado, granat, pomidor, pistacje, czerwona cebula, świeża kolendra. Pokroić na mniejsze kawałki, wedle uznania, ja pokroiłam w kostkę. Połączyć ze sobą , wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
Składniki na sos: cząstki pomarańczy, grapefruita, cytryny, świeżej bazylii i kolendry. Wymieszać razem, doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku.
Przepis na wątróbkę cielęcą z jabłkiem:
Mięso - 200 gramów świeżej wątróbki cielęcej, 10 szalotek, 1 jabłko (szara reneta), tymianek, 20 gramów piklowanej cebulki perłowej, świeże grzyby (borowiki lub rydze), ząbek czosnku, 100 gramów masła
Świeżą wątróbkę cielęca namoczyć w mleku na ok. 2 godziny (by pozbyć się ewentualnej goryczki). Cebule szalotki piec w piecu w temp. 180 stopni przez 45 minut. Wystudzić, przełożyć do miksera, doprawić solą i pieprzem i zrobić puree.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i na suchej patelni prażyć przez ok. 5 minut z gałązką świeżego tymianku oraz gwiazdką anyżu.
Wątróbkę osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, doprawić pieprzem. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony, na koniec doprawić solą.
Werdykt, który wydali eksperci w gronie: Roman Kołtoń, Adam Matysek, Andrzej Niedzielan, Janusz Panasewicz oraz prowadzący Bożydar Iwanow, był bardzo trudny. Wszyscy byli zachwyceni łososiem oraz wątróbką. Eksperci, którzy zasiedli w studiu, zgodnie stwierdzili, że oba dania były wyśmienite. - To jak wybierać między Maradoną a Messim - stwierdził Niedzielan.
W załączonym materiale wideo zobaczcie jak wyglądały dania Karoliny Szostak i Tomasza Karolaka.
Przejdź na Polsatsport.pl