Bitwa morska w Kuchni Mistrzów! Napoli lepsze od PSG
Mecz Napoli z Paris Saint-Germain (1:1) to jeden ze szlagierów czwartej kolejki Ligi Mistrzów. Z tej okazji, w "Kuchni Mistrzów" Polsatu Sport obejrzeliśmy rywalizację kuchni włoskiej z francuską. Czyją potrawę wyżej ocenili piłkarscy eksperci?
W tej rywalizacji Aleksandra Szwed reprezentowała kuchnię włoską i przygotowała "Pasta alla vongole", czyli tradycyjną neapolitańską pastę z owocami morza:
Składniki:
Makaron
500g mąki
4 jajka
50ml oliwy z oliwek
25g krewetek
200g muli
2 pomidory
świeża kolendra
200g masła
100ml białego wina
ząbek czosnku
ostra papryczka
natka pietruszki.
Tomasz Karolak reprezentujący kuchnię francuską, postawił natomiast na klasykę, rybę smażoną na maśle z dodatkami – "Sola dover meuniere".
Składniki:
300g świeżej ryby (sola)
20g mąki pszennej
100g migdały – płatki
200g szpinak
250g ziemniaki
200g masła
100ml śmietana (36%)
cytryna
ząbek czosnku.
Oba dania wyglądały bardzo smakowicie, a zdaniem ekspertów Polsatu Sport w "kuchennej" rywalizacji Napoli było lepsze od PSG 3:2, czyli wygrała "pasta alla vongole" Aleksandry Szwed. W boiskowym starciu obu ekip padł natomiast remis 1:1.
Jak powstawały potrawy "Kuchni Mistrzów"? Zobacz w załączonym materiale wideo.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze