Kuchnia Mistrzów: Ośmiornica z soczewicą czy zapiekanka pasterska?
Tym razem w Kuchni Mistrzów reprezentująca Barcelonę ośmiornica z czarną soczewicą stanęła w szranki z Shepherd’s Pie, czyli zapiekanką pasterską, stojącą po stronie Manchesteru United. Poprzednie starcie wygrała kuchnia brytyjska, która propozycja skusi tym razem? Zobaczcie jak przygotować proponowane potrawy.
FC Barcelona :
Ośmiornica z czarną soczewicą:
Ośmiornica , jedna sztuka ok 2 kg
Cebula 200 gram
Seler naciowy 1 sztuka
Marchewka 2 sztuki
Pomidory 0,5 kg
Kolendra
Czosnek
Czarna soczewica 0,5 kg
Cebula szalotka 200 gram
Koper włoski 1 sztuka
Papryka czerwona 0,5 kg
Sól / Pieprz
Jeżeli ośmiornica jest mrożona, należy ją rozmrozić. Później wkładamy ją do garnka z zimną wodą, następnie dodajemy warzywa: pomidory, seler naciowy, fenkuł. Dodajemy świeżą kolendrę, liść laurowy, ziele angielski i pieprz czarny (całe ziarna). Doprawiamy delikatnie solą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy tak około dwóch godzin, w zależności od wielkości naszej ośmiornicy.
Soczewicę czarna prażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę szalotkę, wszystko zalewamy wywarem warzywnym , tak aby przykryć soczewicę. Doprawiamy solą i gotujemy na dużym ogniu do miękkości (ok. 18-20 minut).
Paprykę czerwoną pieczemy w piecu pod folią aluminiową z odrobiną oleju, soli i czosnku. Do miękkości (ok. 45 minut). Następnie czekamy aż ostygnie i w mikserze robimy z niej puree. Emulsję, czyli nasz sos.
Koper włoski obsmażamy na rozgrzanej patelni, doprawiamy solą, dodajemy kawałek masła, podlewamy sokiem z limonki.
Ugotowaną ośmiornicę kroimy tak, aby otrzymać ładne macki, które przed podaniem jeszcze delikatnie obsmażamy (by były chrupiące).
Składamy danie, na talerzu układamy sos, obok soczewicę, a na niej ośmiornicę i koper włoski z patelni.
Manchester United :
Shepherd’s Pie
Mięso mielone 500 gram (jagnięcina, wołowina lub cielęcina)
Cebula 100 gram
Marchewka 200 gram
Seler naciowy 1 sztuka
Pomidory Pelatti
Czosnek
Czerwone wino 200 ml
Wywar warzywny 300 ml
Ziemniaki 500 gram
Masło 200 gram
Mleko 100 ml
Kilka gałązek tymianku
Sól / Pieprz
W dużym rondlu przesmażamy mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z garnka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka, zostawiając smak po mięsie, wrzucamy kolejno wszystkie warzywa: marchew pokrojoną w kostkę, seler naciowy, cebulę, czosnek. Podlewamy czerwonym winem i odparowujemy. Dodajemy pomidory i kilka gałązek rozmarynu. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po ok. 10 minutach gotowania przesypujemy na mięso do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki gotujemy, następnie robimy z nich puree, Dodajemy gorącego mleko, masło i żółtko z jaja, po czym przekładamy na mięso z warzywami.
To wszystko, cały nasz pyszny sheperds pie.
Wkładamy na 20 minut do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Wyjmujemy z pieca, posypujemy dużą ilością świeżej natki pietruszki. Serwujemy jeszcze gorące.
Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze