Kuchnia Mistrzów: Fabada czy dorada z pesto i awokado?
W kolejnym wydaniu Kuchni Mistrzów, przy okazji meczu w półfinale Champions League pomiędzy Barceloną i Liverpoolem, doszło do rywalizacji fabady z doradą z pesto i awokado. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami obu dań.
FC Barcelona
Fabada
Fasola biała "piękny Jaś" 1 kg
Wywar warzywny 300 ml
Karkówka wieprzowa 200 gram
Boczek wędzony 200 gram
Kiełbasa chorizo 200 gram
Kaszanka 200 gram
Pomidory 300 gram
Pomidory Pelati 200 gram
Papryka czerwona 1 sztuka
Papryka zielona 1 sztuka
Świeża kolendra
Czerwona cebula 100 gram
Szafran
Czosnek
Chilli
Sól/Pieprz
Fasole należy namoczyć na cała noc. Następnie po tym czasie odlewamy wodę, a w nowej osolonej i z liściem laurowym gotujemy fasole do miękkości ok 20 minut.
Karkówkę, boczek i chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Ja preferuję kostkę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku, tak aby ładnie obsmażyć całe mięso, około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy przesmażone mięso a do tego samego garnka, na tym samym tłuszczu wrzucamy warzywa.
Cebule czerwoną pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plastry przesmażamy. Po krótkim czasie dorzucamy pomidory pelati i pomidory malinowe pokrojone w cząstki.
Kilka gałązek tymianku. Dodajemy wywar warzywny. Zagotowujemy. Teraz dodajemy ugotowaną fasole, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szafran, ewentualnie dodajemy wywaru warzywnego do pożądanej konsystencji, w zależności czy lubimy bardziej gęste czy może rzadsze. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 20 minut.
Kaszankę kroimy w grube plastry, przesmażamy i układamy na górze serwowanego dania. Podajemy bardzo gorące. Dekorujemy świeżo posiekaną kolendrą.
Liverpool
Dorada z pesto i awokado
Dorada 500 gram
Awokado 3 sztuki
Bazylia 100 gram
Orzechy pini
Parmezan
Oliwa z oliwek
Pomidory malinowe 2 sztuki
Ziemniaki 300 gram
Mleko 100 ml
Śmietana 36 % 100 ml
Masło 100 gram
Czosnek
Limonka
Kilka gałązek tymianku
Sól/Pieprz
Świeżą doradę patroszymy i skroniowym z łusek. Z ziemniaków, śmietany, mleka i masła przygotowujemy puree. Ziemniaki gotujemy do miękkości, przecieramy przez praskę. Do konsystencji dodajemy gorącą emulsję z mleka, śmietany i masła.
Bazylię, czosnek, parmezan, orzechy pini, sól i pieprz mielimy, dodając powoli oliwę z oliwek, tworzymy sos pesto.
Doradę w całości wypatroszoną smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po ok 3 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy kawałek masła, czosnku i tymianku, po czym wkładamy ją do rozgrzanego do temperatury 170 stopni pieca na 4-5 minut.
Awokado obieramy ze skóry, kroimy w cząstki, skrapiamy sokiem z limonki. Pomidory obieramy ze skory, kroimy w drobną kosteczkę, prażymy na suchej patelni, tak aby je delikatnie przypalić.
Składamy nasze pyszne danie. Na talerz dajemy ziemniaczane puree. Na nim układamy smaczna, złocistą rybę doradę. Obok Awokado wymieszane z pomidorami. Delikatnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko ładnie polewamy gęstym, pięknie zielonym pesto z bazylii.
Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl