Kucharz rzucił Blankę Lipińską na kolana czyli Mieszane Sztuki Kulinarne w „Tylko Jeden”
W czwartym odcinku "Tylko Jeden" Blanka Lipińska zorganizowała specjalistom od MMA wyzwanie spoza ich świata. W zaledwie godzinę muszą przyrządzić posiłek wymagającej autorce vloga "Gotowanie dla idiotów", mając do dyspozycji wyłącznie zawartość spiżarni Domu Fightera.
Apetyczne zapachy nie w smak były będącym na ścisłej diecie uczestnikom piątkowej walki – Piotrkowi Walawskiemu i Bartkowi Gładkowiczowi. W swoim żywiole znalazł się szef kuchni jednej z warszawskich restauracji – Karol Wesling. Jego steka z tuńczyka na salsie z mango odebrał mowę pisarce, która z pełnymi ustami wycedziła tylko: „Nie mieli z Tobą szans ale godnie walczyli, z... jest ta salsa..."
A oto sekretny przepis Karola:
SKŁADNIKI:
Stek z tuńczyka Tom Yum na salsie krewetkowej chilli mango z trawą cytrynową i kolendrą
w wydaniu Karola Weslinga uczestnika Tylko Jeden.
– Stek z tuńczyka ok. 120gr (ok.1,5 cm grubości)
– Krewetki oczyszczone, sparzone ok.3-4 szt (6-8cm długości)
– Dojrzałe świeże mango (2 plastry ok. 0,5cm grubości)
– Papryczka chilli (2,3 cienkie plasterki)
– Świeża kolendra
– Mała Czerwona cebula (Połówka)
– Ząbek czosnku
– Limonka
– Mleczko kokosowe (2 łyżki)
– Trawa cytrynowa (ok.3cm cienkiego szczytu)
– Imbir (pół łyżeczki)
– Pasta Tom Yum (opcjonalnie)
– sól, pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE:
Stek z tuńczyka umyć, odstawić na papier, następnie delikatnie natrzeć stek cieńką warstwą pasty Tom Yum, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z limonki. Ułożyć na talerzu przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godz. ( Wersja z pastą, jest wersją opcjonalną, którą wykorzystałem z danych mi produktów w trakcie programu, spokojnie wystarczy tylko sól i świeży pieprz z młynka ponieważ nie pasta a nasza krewetkowa salsa pod świeżą rybą odbgrywa tu kluczową rolę :) )
SALSA:
W drobną kostkę (3-5mm) pokroić ugotowane dobrze schłodzone krewetki oraz 1 plaster mango. Cebulkę, czosnek, trawe cytrynową i imbir drobno posiekać. Każdy produkt odseparowany od siebie odstawić w osobnych naczyniach, ew. na desce z odstępem :)
W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności szklimy cebulkę z czosnkiem na średnim ogniu, następnie dodajem trawę cytrynową i imbir, po kilku sekundach co i rusz mieszając dorzucamy krewetki i sok z ćwiartki/połówki limonki. Smażymy ok.30 sek. po czym dodajemy dwie łyżki mleczka kokosowego, posiekane chilli i mango. Smażymy krótko często mieszając, na większym ogniu, mniej więcej pół minuty aż do momentu redukcji, połączenia się masy poprzez złapanie kleju od mango i mleka.
Doprawiamy do smaku solą, świeżym mielonym czarnym pieprzem i ew. sokiem z limonki, dodajemy garść posiekanej świeżej kolendry i GOTOWE!!! :D
Stek na dobrze rozgrzanej grillowej patelni smażymy ok. 1,5 min z każdej strony. Odstawiamy na moment, na papier. Plaster mango kroimy w piórko ( na 2-3 części) i również grillujemy po kilka sekund z każdej strony.
PROPOZYCJA PODANIA :
Na centrum talerza wykładamy grillowane mango, za pomocą dwóch łyżek formujemy knela z salsy i na to kładziemy pod kątem gotowy stek.
Ozdabiamy go gałązką trawy cytrynowej, ćwiartką limonki, chilli i listkiem świeżej kolendry. Można również lekko skropić talerz tłuszczem z pasty Tom Yum.
Koncepcja dowolna :)
Przejdź na Polsatsport.pl