Kuchnia Mistrzów: Żeberka wieprzowe ze śliwką kontra kulbin z jajkiem i kurkami

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Żeberka wieprzowe ze śliwką kontra kulbin z jajkiem i kurkami
Fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Żeberka wieprzowe ze śliwką kontra kulbin z jajkiem i kurkami

Stałym punktem każdego studia Ligi Mistrzów jest jego kuchnia, w której prezentujemy dania związane z kulturą, krajami poszczególnych drużyn występujących w tych elitarnych rozgrywkach. Tym razem, przy okazji starcia Bayernu Monachium z Chelsea, prezentujemy państwu przepisy na żeberka wieprzowe ze śliwką oraz kulbin z jajkiem i kurkami. Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania!

Bayern Monachium - Żeberka wieprzowe ze śliwką

 

Składniki:

 

Żeberka wieprzowe ze świni złotnickiej 2 kg
Śliwka węgierka 0,5 kg
Śliwka renkloda 0,5 kg
Czerwona cykoria 2 sztuki
Rozmaryn
Papryka wędzona
Papryczka czuszka
Czosnek
Natka pietruszki
Sól/Pieprz

 

Przygotowanie:

 

Żeberka oprószamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, skrapiamy olejem rzepakowym, dodajemy posiekany czosnek i świeży rozmaryn.
Następnie zostawiamy na noc w lodówce.
Żeberka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, po czym zmieniamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy przez 3 godziny.
Robimy karmel z cukru, następnie wlewamy czerwone wino Porto i wrzucamy wydrylowane śliwki węgierki.
Gotujemy do rozgotowania, około 20 minut.
Doprawiamy szczyptą soli.
Następnie mielimy na gładkie puree.
Śliwkę ulene, przekrawamy w pół, wyciągamy pestkę, marynujemy w gałązce rozmarynu, po czym na suchej patelni prażymy do uzyskania koloru.


Składamy danie:


Na talerzu rozsmarowujemy puree ze śliwki, na nim układamy gorące, prosto z pieca żeberka, obok układamy z patelni śliwkę ulene i na wierzch ładną kiść czerwonej porzeczki.

 

Zobacz także: Liga Mistrzów: Bayern Monachium - Chelsea. Transmisja w Polsacie Sport Premium 1

 

Chelsea - Kulbin z jajkiem i kurkami

 

Składniki:

 

Kulbin świeży 200 gramów
Kurki 100 gramów
Jajka 2 sztuki
Szpinak 300 gramów
Ziemniaki 0,5 kg
Pomidory cherry 100 gramów
Masło 200 gramów
Mleko 200 ml
Śmietana 36% 200 ml
Tymianek
Sól/Pieprz

 

Przygotowanie:

 

Nastawiamy ziemniaki do gotowania.
Następnie robimy mieszankę z mleka, śmietany i masła.
Po czym robimy puree.
Szpinak myjemy pod zimną, bieżącą wodą, następnie suszymy.
Kurki czyścimy pędzelkiem.
Bób, blanszujemy około 2 minuty, następnie moczymy w zimnej wodzie i obieramy.
Pomidory cherry płuczemy, następnie przekrawamy w pół.
Rybę, świeży filet, oprószamy sowicie solą.
Następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu od strony skóry około 4-5 minut.
Przerzucamy na druga stronę nasz filet,
Dodajemy masło, czosnek i świeży tymianek.
Wyłączamy ogień i tak zostawiamy rybę na około 3 minuty.
Szpinak smażymy na maśle z czosnkiem, dodajemy pomidory, doprawiamy solą.
Jajko gotujemy we wrzątku, w osolonej wodzie i kilku kroplach octu, gotujemy 2 minuty.


Składamy danie:


Na talerzu układamy pyszne puree.
Na nim układamy soczysty filet z kulbina.
Obok szpinak, a na wierzchu ryby kładziemy jajko.

 

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

NP, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie