Kuchnia Mistrzów: Krem z czerwonej soczewicy i chorizo kontra świnia złotnicka z burakami i mirabelką

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Krem z czerwonej soczewicy i chorizo kontra świnia złotnicka z burakami i mirabelką
fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Krem z czerwonej soczewicy i chorizo kontra świnia złotnicka z burakami i mirabelką

FC Barcelona i Bayern Monachium rywalizują nie tylko na boisku, ale też i w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów w szranki stanął krem z czerwonej soczewicy z chorizo oraz świnia złotnicka z burakami i mirabelką rodem z Bawarii. Zobaczcie, jak przygotować te pyszne dania.

Barcelona - Krem z czerwonej soczewicy z chorizo


Składniki:
Czerwona soczewica 1 kg
Kiełbasa chorizo 200 gramów
Czerwona cebula 2 sztuki
Pomidory malinowe 2 sztuki
Mleko kokosowe 200 ml
Wywar warzywny 1 litr
Papryczka chilli
Curry
Czosnek
Kolendra
Sól /Pieprz

 


Przygotowanie:


Szalotkę, czosnek, czuszkę i czerwoną cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy curry, kolendrę, imbir.
Następnie wsypujemy czerwona soczewicę, dodajemy pomidory i przesmażamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy całość wywarem warzywnym i gotujemy ok. 20 minut. Następnie wlewamy mleko kokosowe i kilka kropel soku z limonki. Zagotowujemy. Następnie wszystko ładnie blanszujemy na jednolitą masę. Tak zmieloną zupę gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry, przesmażamy i zostawiamy tłuszcze wytopiony z kiełbasy


Składamy naszą hiszpańska zupę:

 

Wlewamy do talerza gorący krem z czerwonej soczewicy, na wierzch układamy przesmażone plastry chorizo, skrapiamy zupę olejem z podsmażenia kiełbasy i dekorujemy wszystko świeżą kolendrą.

Smacznego!

 


Czytaj także: Liga Mistrzów: FC Barcelona - Bayern Monachium. Transmisja w Polsacie Sport Premium 1

 

 

Bayern - Świnia Złotnicka z burakami i mirabelką


Składniki:


Schab wieprzowy ze świni złotnickiej z kością 2 kg
Mirabelka 1 kg
Buraki 1 kg
Jabłko ligol 2 sztuki
Sok jabłkowy 0,5 litra
Ananas 1 sztuka
Masło 100 gramów
Smalec 100 gramów
Musztarda Dijon
Rozmaryn
Tymianek
Czosnek
Czuszka
Sól /Pieprz

 

Przygotowanie:


Buraki myjemy, układamy na blasze, skrapiamy olejem , oprószamy sola pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki. Ananas obieramy i podobnie, kroimy w mniejsze kawałki. W garnku nastawiamy sok z jabłek. Upieczone i obrane ze skory buraki, pokrojone ananas i jabłka gotujemy do miękkości, mielimy na puree. Doprawiamy solą.

 

Nastawiamy Pikle:
300 ml wody
200 gramów cukru
100 ml octu białego winnego
Zagotować

 

Mirabelki myjemy pod bieżąca woda,następnie oddzielamy je od pestek. Owoce zalewamy pikla i zostawimy w niej do wystygnięcia.

Wieprzowinę marynujemy - nacieramy olejem rzepakowym, smalcem, musztardą z rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tak zostawiamy w lodówce na 24 godziny.

 

Następnie obsmażamy na patelni od strony skory na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę, z masłem czosnkiem i rozmarynem. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy z pieca, dajemy mięsu odpocząć przez ok. 10 minut.

 

 

Składamy danie

 

Na talerzu układamy puree, z ananasa, buraka i jabłka. Na nim dodajemy pyszne, soczyste kawałki świni złotnickiej,
Dookoła obsypujemy piklowaną mirabelką. 

 

Smacznego!

Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie