Kuchnia Mistrzów: Hackbraten mit kartoffelsalat kontra francuskie Quiche lorraine
RB Lipsk i PSG rywalizują nie tylko na boisku, ale też i w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów w szranki stanął Hackbraten mit kartoffelsalat oraz francuskie Quiche lorraine Zobaczcie, jak przygotować te pyszne dania.
RB Lipsk i PSG rywalizują nie tylko na boisku, ale też i w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów w szranki stanął Hackbraten mit kartoffelsalat oraz francuskie Quiche lorraine. Zobaczcie, jak przygotować te pyszne dania.
Lipsk - Hackbraten mit kartoffelsalat
Składniki:
Mięso mielone cielęce 2 kg
Musztarda dijon
Jajka przepiórcze 6 sztuk
Cebula 2 szt.
Natka pietruszki
Młode ziemniaki 1 kg
Boczek wędzony 300 gramów
Mleko 200 ml
Bułka tarta
Czosnek
Olej rzepakowy
Sól /Pieprz
Sposób przygotowania:
Jajko przepiórcze gotujemy we wrzątku z sola 2 minuty, następnie studzimy, obieramy ze skóry.
Cielęcinę mielimy na grubym oczku, doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przesmażonym z cebulą. Dodajemy musztardę, bułkę namoczoną w mleku oraz jajko i posiekaną natkę pietruszki.
W foremce, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, układamy masę mięsną do połowy wysokości foremki. Następnie po długości układamy nasze jajka przepiórcze ugotowane na miękko, po czym na nich układamy druga część mięsa, do wysokości foremki.
Odkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Młode ziemniaki gotujemy , tak aby nie rozgotować. Następnie je studzimy, kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę , przesmażamy z cebulka szalotka , studzimy i dodajemy do ziemniaków.
Z musztardy, oleju, soli i pieprzu robimy sos, którym zalewamy ziemniaki z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Następnie nagrzewamy piec do temperatury 160 stopni, wkładamy foremkę z naszym mięsem do pieca na ok. 38-40 minut. Wyjmujemy z pieca, kroimy w plastry i podajemy gorące.
Składamy danie:
Na środku układamy naszą pyszną sałatkę ziemniaczaną, na niej trzy piękne plastry pieczeni rzymskiej.
Smacznego!
Zobacz także: Liga Mistrzów: RB Lipsk - Paris Saint-Germain. Relacja i wynik na żywo
PSG - Quiche lorraine
Składniki:
Mąka pszenna 500 gramów
Masło 300 gramów
Mleko 100 ml
Jajka
Śmietana 36% 500 ml
Boczek wędzony 200 gramów
Por
Ser mimolette 100 gramów
Cebula
Czosnek
Natka pietruszki
Tymianek
Gałka muszkatołowa
Sól/Pieprz
Sposób przygotowania:
Z mąki, soli, mleka i jajka robimy ciasto kruche, odkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkowujemy do okrągłej foremki. Rozgrzewamy piec i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 10-12 minut, aż uzyska kolor. Następnie wyjmujemy z pieca i studzimy.
Boczek kroimy w drobne kawałki, przesmażamy z cebulką, czosnkiem i porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Ze śmietany, jajek, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu robimy masę, mieszając ze sobą składniki. W wystudzonej foremce z podpieczonym ciastem kruchym układamy wystudzony boczek z cebulka i porem. Zalewamy to wszystko zimną masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch posypujemy świeżą natkę pietruszki i tymiankiem oraz ścieramy ser. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Składamy dania:
Wyjmujemy z pieca, kroimy i podajemy ciepłe jako danie lub zimne jako przystawka - na przykład z sałatką.
Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl