Kuchnia Mistrzów: Zupa szczi kontra młody prosiak z kaszą
W drugiej kolejce fazy grupowej Ligi Mistrzów dojdzie do starcia pomiędzy Lokomotiwem Moskwa Grzegorza Krychowiaka i Macieja Rybusa a Bayernem Monachium, w którym występuje Robert Lewandowski. Z kolei w Kuchni Mistrzów dojdzie do kulinarnego pojedynku pomiędzy rosyjską zupą szczi a niemieckim prosiakiem z kaszą.
Lokomotiw Moskwa:
Zupa szczi
Kapusta kiszona 500 gramów
Biała młoda kapusta 500 gramów
Marchewka
Pietruszka
Cebula
Wędzonka / boczek 300 gramów
Musztarda
Koncentrat pomidorowy
Wywar warzywny 2 litry
Suszone grzyby 200 gramów
Kminek
Natka pietruszki
Czosnek
Liść laurowy/ ziele angielskie
Sól i pieprz
ZOBACZ TAKŻE: Rybus: Bayern to nie tyko najlepsza drużyna w Europie, ale na świecie
Młodą kapustę szatkujemy, a kiszoną kapustę płuczemy. Następnie kroimy drobno marchew, seler i pietruszkę. Obieramy i cienko kroimy cebulę, czosnek, ziele oraz liść laurowy. Wszystko przysmażamy. Później dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę boczek oraz żeberka wieprzowe wędzone. Dokładamy oba rodzaje kapusty, a także warzywa i kminek. Dusimy przez 5-6 minut, po czym zalewamy wywarem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy około 30 minut. Doprawiamy sowicie pieprzem i solą. Podajemy gorącą , gęstą zupę, z kwaśną śmietana i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Bayern Monachium:
Młody prosiak z kaszą
Pęczak
Szynka z młodego prosiaka 2 kg,
Jabłko 2 kg,
Brukselka 500 gramów
Rozmaryn
Cydr 1 litr
Wywar warzywny 1 litr
Kasza pęczak 500 gramów
Marchewka
Seler naciowy
Cebula
Czosnek
Natka pietruszki
Masło
Sól i pieprz
Marynujemy przez 24 godziny szynkę z młodego prosiaka w cydrze, rozmarynie , jabłkach , z czosnkiem, solą i czarnym gruboziarnistym pieprzem. Później razem z marynatą wkładamy na 40 minut do pieca nastawionego na 160 stopni. Kaszę pęczak prażymy w piecu. Następnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Marchewkę , seler i seler naciowy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z kolei cebulę szalotkę ,czosnek a także tymianek przesmażamy. Chwilę później dodajemy kaszę pęczak, doprawiamy solą i pieprzem oraz zalewamy wywarem warzywnym. Wszystko gotujemy około 12 minut. Dodajemy cienko pokrojone warzywa. Odrobinę masła gotujemy przez około 5-6 minut. Brukselkę blanszujemy we wrzątku, po czym gotujemy w emulsji z masła i wywaru warzywnego. Składamy nasze danie. Ugotowaną kaszę z warzywami wraz z posypaną świeżą natką pietruszki układamy na talerzu. Układamy brukselkę i jabłka. Na środku talerza umieszczamy duży kawałek naszego pieczonego prosiaka. Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl