Gnocchi z grzybami leśnymi i paella z owocami morza, czyli Juventus - Barcelona w Kuchni Mistrzów

Piłka nożna
Gnocchi z grzybami leśnymi i paella z owocami morza, czyli Juventus - Barcelona w Kuchni Mistrzów
fot. Polsat Sport

W środę prawdziwa piłkarska uczta nie tylko na boisku, ale także w Kuchni Mistrzów. Tym razem, przy okazji starcia Juventusu z FC Barceloną zaprezentujemy państwu przepisy na gnocchi z grzybami leśnymi i paella z owocami morza.

Juventus - Gnocchi z grzybami leśnymi

 

Składniki:

Ziemniaki 1 kg
Mąka pszenna 300 gramów
Jaja
Masło
Borowik 300 gramów
Rydze 200 gramów
Podgrzybek 200 gramów
Ser pecorino
Wywar warzywny
Białe wino
Natka pietruszki
Oliwa truflowa
Szalotka
Czosnek
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Z ziemniaków, jajek, mąki, soli i masła robimy ciasto.
Następnie formujemy małe kuleczki i widelcem nadajemy im kształt.
Grzyby oczyszczamy zwilżonym papierem i pędzelkiem. Nie moczymy grzybów w wodzie.
Szalotkę i czosnek przesmażamy, dodajemy pokrojone grzyby, następnie zalewamy białym winem.
Dodajemy masło, sól, pieprz i wywar warzywny.
Gnocchi gotujemy we wrzątku, w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia (ok. 3 minuty). Następnie przekładamy ugotowane i gorące do garnka z grzybami.

Składamy nasze pyszne włoskie danie:

Na głębokim talerzu układamy gnocchi z grzybami i sosem grzybowym, oprószamy sowicie świeżą natką pietruszki oraz płatkami sera pecorino.

 

Barcelona - Paella z owocami morza

 

Składniki:

Ryż 1 kg
Krewetki 10 sztuk
Ośmiornica
Kalmary
Kawałki białych ryb
Szafran
Kolorowe papryki
Białe wino
Wywar warzywny
Cukinia
Kolendra
Papryczka chilli
Czerwona cebula
Groszek
Czosnek
Wędzona papryka
Tymianek
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek przesmażamy w szerokim garnku, dodajemy ryż i prażymy go razem z cebulą i czosnkiem.
Dodajemy szafran.
Podlewamy białym winem i wywarem warzywnym.
Na osobnej patelni przesmażamy papryki, chilli, cukinię, czerwoną cebulę i suszone pomidory.
Dodajemy do ryżu, gotujemy.
Następnie do naszego rondla dodajemy zamarynowane w czosnku, chilli i natce pietruszki kawałki ośmiornicy, krewetki i kalmary.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką.
Dodajemy świeżą kolendrę oraz sok z limonki. Gotujemy ok 12 minut, ciągle mieszając.

Podajemy jeszcze gorące, prosto z patelni, sypiemy na wierzch świeżo krojoną kolendrę i natkę pietruszki.

NP, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie