Kuchnia Mistrzów: Turbot z fenkulem i orzechami kontra ślimaki z sosem holenderskim
W jednym ze środowych meczów 5. kolejki Ligi Mistrzów Manchester United zmierzył się z Paris Saint-Germain. Angielsko-francuskie starcie mogliśmy obserwować także w Kuchni Mistrzów. „Czerwone Diabły” godnie reprezentował turbot z fenkulem i orzechami, natomiast „Paryżan” ślimaki z sosem holenderskim. Zobaczcie, jak przygotować te smaczne dania!
Manchester United - turbot z fenkulem i orzechami
Składniki:
Turbot 300 gramów
Fenkuł/koper włoski 4 sztuki
Pomarańcza 2 sztuki
Orzechy włoskie 100 gramów
Śmietana 36 % 200 ml
Masło 100 gramów
Koperek
Tymianek
Czosnek
Sól/pieprz
Fenkuł drobno kroimy, następnie gotujemy w wywarze warzywnym i śmietanie 36% w stosunku 1:1.
Później mielimy na puree, doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz ziarnami z laski wanilli.
Z cukru robimy karmel, wrzucamy winogrona, podlewamy białym winem i zagotowujemy.
Pomarańcze filetujemy na segmenty.
Rybę, piękny świeży filet z turbota, oprószamy solą i smażymy od skóry, następnie przewracamy na druga stronę, dodajemy masło, czosnek i trybulę, wyłączamy ogień i zostawiamy w masełku.
Składamy angielskie danie.
Na talerzu układamy puree z kopru włoskiego, na nim piękny kawałek ryby, dookoła posypujemy fileta pomarańczą i winogronem.
Smacznego!
Paris Saint-Germain - ślimaki z sosem holenderskim
Składniki:
Ślimaki burgundzkie 500 gramów
Ser pleśniowy 200 gramów
Szpinak 200 gramów
Cebula szalotka
Czosnek
Natka pietruszki
Białe wino
Wywar warzywny
Masło
Sól/pieprz
Sos:
Żółtka
Ocet biały winny
Białe wino
Estragon
Masło
Ślimaki zblanszowane przesmażamy z szalotką, czosnkiem i masełkiem.
Następnie dodajemy wywar warzywny, białe wino i ser gorgonzola, gotujemy ok. 5 minut.
Dodajemy masło, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z żółtek, masła klarowanego, octu, wina i estragonu robimy sos holenderski.
Przesmażamy z czosnkiem, na maśle, umyty wcześniej i wysuszony szpinak.
Składamy danie.
Na talerzu układamy pyszne ślimaki, w sosie z sera pleśniowego.
Obok dajemy szpinak, dekorujemy pomidorami cherry, wszystko ładnie polewamy sosem holenderskim.
Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl