Kuchnia Mistrzów: Feijoada kontra lasagne z serem kozim i szpinakiem
Tuż przed meczem FC Porto z Juventusem doszło do portugalsko-włoskiego pojedynku w naszej Kuchni Mistrzów. Tym razem zaserwowane zostały dania w postaci feijoady oraz lasagni z serem kozim i szpinakiem.
FC Porto - Feijoada:
fasola czerwona lub czarna 1 kg
górka cielca 0,5 kg
boczek 400 gramów
chorizo 200 gramów
czerwona cebula 2 sztuki
czerwona papryka
pomidory malinowe
wędzona papryka
pomarańcz
wywar warzywny 0,5 litra
czerwone wino 300 ml
ziele angielskie
liść laurowy
kolendra
natka pietruszki
czosnek
chilli
sól/pieprz
Przygotowanie:
Fasole czarną lub czerwoną namaczamy w zimnej wodzie na ok 12 godzin w szerokim i niskim garnku.
Przesmażamy kolejno boczek pokrojony w kostkę, następnie mięso, ja użyłem cielęcinę, pokrojoną w kostkę, można zastąpić schabem, dodajemy kiełbasę chorizo.
Następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebule czerwona, czosnek w plasterki, imbir świeży posiekany, następnie paprykę czerwoną.
Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy wędzonej papryki, chwile dusimy.
Dodajemy wywar warzywny i czerwone wino, dodajemy pomidory.
Zagotowujemy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i namoczoną fasolę.
Gotujemy ok 35 - 40 minut na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy potrawę gorącą prosto z garnka.
Oprószamy sowicie świeżą kolendrą.
Smacznego
Juventus - lasagne z serem kozim i szpinakiem
makaron do lasagne 1 kg
ser kozi twarogowy 0,5 kg
szpinak 0,5 kg,
ser mascarpone 250 gramów
parmezan
masło
śmietana 36 % 200 ml litra
suszone pomidory
natka pietruszki
czosnek
szalotka
sól/pieprz
beszamel
mąka pszenna 100 gramów
masło 100 gramów
mleko 0,5 litra
gałka muszkatołowa
pesto
bazylia
czosnek
oliwa z oliwek
parmezan
sok z cytryny
sól/pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy szpinak, myjemy pod zimną bieżącą wodą, następnie suszymy na papierowym ręczniku.
W garnku dusimy cebule szalotkę, z czosnkiem.
Dodajemy pokrojone suszone pomidory, szpinak i ser kozi.
Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Studzimy, przygotowujemy beszamel, masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy przesianą mąkę, ciągle mieszając, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Dodajemy ciepłe mleko, cały czas mieszamy do konsystencji.
Doprawiamy gałką muszkatołową, na blasze układamy makaron do lasagne, warstwami, najpierw makaron, następnie beszamel, następnie farsz ze szpinaku, pomidorów i sera. I tak po kolei trzy warstwy.
Ostatnią posypujemy serem tartym, parmezanem i wkładamy do rozgrzanego pieca na ok 45 minut, temperatura 180 stopni.
W czasie pieczenia z bazylii, czosnku, orzechów pini, oliwy z oliwek przygotowujemy pesto. Nie kupujemy gotowego.
Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy z pieca naszą pyszną lasagne.
Dajemy jej chwile odpocząć.
Kroimy wedle upodobania i serwujemy gorącą z sosem pesto.
Smacznego
Przejdź na Polsatsport.pl