Kuchnia Mistrzów: Polędwica wieprzowa z kukurydzą kontra ryba z mulami
We wtorek Real Madryt podejmie Liverpool w ćwierćfinale Ligi Mistrzów, a w naszej Kuchni Mistrzów zmierzą się dwa dania z miast obu ekip. Prosto z Madrytu na wasze talerze powędruje polędwica wieprzowa z kukurydzą, z kolei Liverpool będzie reprezentowała ryba z mulami. Zobaczcie jak przygotować te pyszne dania!
Real Madryt:
Polędwica wieprzowa z kukurydzą
Składniki:
Polędwica wieprzowa 300 gramów
Hiszpański boczek 100 gramów
Kukurydza 2 kolby
Mleko kokosowe
Boczniaki
Brokuł
Chilli
Masło
Rozmaryn
Kolendra
Czosnek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę wieprzową marynujemy w czosnku, chilli, kolendrze, soli i pieprzu. Zostawiamy na dwie godziny w lodówce.
Następnie owijamy plastrami boczku i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu ze swieżym tymiankiem.
Wkładamy do pieca, rozgrzanego do temperatury 160 stopni na 12 minut. Po wyjęciu dajemy mięsu 5 minut odpocząć przed pokrojeniem.
Ziarna kukurydzy gotujemy w mleku kokosowym z imbirem i chilli do rozgotowania, następnie miksujemy na puree i dodajemy odrobinę rumu, boczniaki, obsmażamy na masełku, dodajemy czosnek i natkę pietruszki, doprawiamy solą.
Składamy danie, na talerzu układamy puree z kukurydzy, na nim ładnie pokrojoną w plastry polędwicę, obok grzyby boczniaki oraz ulubione zielone warzywa.
Smacznego!
Liverpool:
Ryba z mulami
Składniki:
Świeża ryba 200 gramów
Mule 200 gramów
Ziemniaki 300 gramów
Szczypiorek
Białe wino
Wywar warzywny
Tymianek
Natka pietruszki
Czosnek
Masło
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Świeżą rybę amura lub inna swoją ulubioną łuskujemy i filetujemy, następnie schładzamy w lodowce przez około 30 minut.
Rybę smażymy od skóry na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty, następnie przewracamy na druga stronę, dodajemy masło i czosnek oraz dusimy około 3 minuty.
Przesmażamy szalotkę, czosnek i chilli, dodajemy mule, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy białe wino oraz masło i dusimy około 5 minut.
Ziemniaki myjemy i kroimy ze skórą na plastry ok. 1 cm, obsmażamy na złoty kolor, dodajemy czosnek, tymianek, sól i pieprz.
Zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy masło i wkładamy do rozgrzanego pieca do temperatury 190 stopni na 15 minut.
Wywar warzywny zagotowujemy, dodajemy kapary, i masło, robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Składamy danie na talerzu, układamy nasze ziemniaki, na nich pięknie usmażoną rybę, dookoła na talerzu mule. Wszystko zalewamy sosem kaparowym z natką.
Smacznego!