Kuchnia Mistrzów: Chowder z kukurydzą kontra halibut z czerwonym ryżem

Czas poznać drugiego finalistę Ligi Mistrzów! Chelsea czy Real Madryt? Który zespół zagra z Manchesterem City o najważniejsze trofeum w europejskim futbolu? Odpowiedź na to pytanie poznamy wieczorem. Do równie zaciętego pojedynku dojdzie w Kuchni Mistrzów, gdzie chowder z kukurydzą zmierzy się z halibutem z czerwonym ryżem. Jak wygląda przygotowanie tych dań? Sprawdźcie!
Chelsea - chowder z kukurydza
Składniki:
Wywar rybny 2 litry
śmietana 36 % 300 ml
krewetki
kukurydza 2 kolby
ziemniaki
zielony groszek
kalafior
por
czerwona cebula
czosnek
kolendra
natka pietruszki
sól pieprz
w garnku , na oleju rzepakowym i maśle ,
przesmażamy czerwona cebule pokrojona w pióra ,
czosnek w plastry i posiekana papryczkę chilli.
Przygotowanie:
Do garnka z olejem rzepakowym i masłem, przesmażamy czerwoną cebulę, pokrojoną w pióra. To samo tyczy się czosnku w plastry oraz posiekanej papryczki chilli. Następnie dodajemy marchew, por i seler naciowy. Przesmażamy przez chwilę, po czym wlewamy białe wino, które zagotowujemy. Kolejno dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki a także przesmażony koncentrat pomidorowy.
Dokładamy ziele angielskie, liścia laurowego oraz świeży tymianek. Dodajemy wywar warzywny lub rybny oraz kukurydzę i zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, a także przesmażone wcześniej na patelni różyczki kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni przesmażamy krewetki z czosnkiem, chilli i kolendrą.
Składamy danie:
Wkładamy do miseczek przesmażone krewetki i inne ulubione owoce morza. Nasz pyszny chowder wlewamy do pełna, zatapiając krewetki. Wszystko posypujemy świeżo krojoną natką pietruszki.
ZOBACZ TAKŻE: Iwanow przed Ligą Mistrzów: Kto jeśli nie Real?
Real Madryt - halibut z czerwonym ryżem
Składniki:
Halibut filet świeży 300 gramów
czerwony ryż 500 gramów
pok choy 4 stuki
pomidory kolorowe
czerwona cebula
czosnek
chilli
kolendra
tymianek
sól pieprz
Przygotowanie:
Z pomidorów, czerwonej cebuli i czosnku z chilli robimy pastę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości w białym winie oraz wywarze warzywnym. Dodajemy odrobinę octu cherry. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec siekamy i dodajemy natkę pietruszki. Przesmażamy szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy czerwony ryż i przez chwilę podsmażamy.
Kolejno zalewamy wywarem warzywnym i doprawiamy delikatnie solą. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut. Pok Choy blanszujemy, po czym szybko obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Możemy dodać kolendrę lub pomidory cherry. Halibuta sowicie oprószamy solą i obsmażamy na patelni od strony skóry przez około 3 minuty. W dalszej kolejności przekładamy na druga stronę, dodajemy tymianek, czosnek, masło - i tak dusimy jeszcze przez około 3-4 minuty.
Składamy danie:
Na talerzu układamy zdrowy czerwony ryż. Obok umieszczamy pastę z pomidorów i cebuli. Na niej stawiamy rybę, a obok pok choy.
Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl
